Skip links

FAQ
Veelgestelde vragen

Wij hebben de veelgestelde vragen voor je verzameld. Én de antwoorden! Staat je vraag er niet tussen of is het antwoord niet helder? Stel je vraag dan via het contactformulier!

Wat is het verhaal van Natulatte?

Bij Natulatte hebben we een missie: een vrij en gelukkig leven voor mens en dier. Dat was de motivatie van Astrid van Santen toen ze in 2019 Natulatte oprichtte om de instant poeders in de koffieautomaten over de hele wereld plantaardig te maken. Tot 2021 was het niet mogelijk om een plantaardige cappuccino, latte of warme chocolademelk uit de koffieautomaat de halen. Natulatte heeft hier met veel passie verandering in gebracht en leveren een heerlijke plantaardige Oat topping en Cacaomix voor de zakelijke koffieautomaat.

Waarom een plantaardig product?

Plantaardige voeding is beter voor het milieu, dierenwelzijn en voor je eigen gezondheid (bron: voedingscentrum.nl).

Beter voor het milieu
De productie van eten vraagt veel van de wereld. Eten produceren kost veel water en er gaat bos en natuur verloren. Bovendien is er vervuiling door mest. Door minder vlees en zuivel te nemen help je het milieu. Een plantaardig voedingspatroon vermindert het landgebruik, de CO2-uitstoot en het watergebruik, wat beter is voor onze planeet!

Beter voor je gezondheid
Ook voor je gezondheid is het gunstig om meer plantaardig te eten. Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten.

Beter voor de dieren
Of het nu varkens, koeien, kippen of vissen zijn, de intensieve veehouderij en visserij veroorzaakt miljarden dieren jaarlijks onnodig veel leed. Dit zijn allemaal voelende wezens met sociale vaardigheden en de wil om te leven. Een plantaardig dieet zorgt ervoor dat het aantal dieren dat in deze omstandigheden leeft afneemt.
Het grootste deel van het vlees en de zuivelproducten die worden geconsumeerd is afkomstig van fabrieksboerderijen. In deze boerderijen krijgen veel dieren niet genoeg ruimte en soms zelfs niet genoeg zonlicht.

Waarom poeder?

Poeder is licht in gewicht, zeer lang houdbaar en het hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Juist door de poedervorm kan het product veel efficiënter en milieuvriendelijker gedistribueerd worden. De uitstoot door middel van transport en koeling wordt daardoor fors verminder. Omdat de producten zeer lang houdbaar zijn gaat het voedselverspilling tegen.

Via een speciaal procedé is water aan de ingrediënten onttrokken, zodat alleen de droge stof overblijft.

Melkpoeder is een van de meest gebruikte ingrediënten in de hedendaagse levensmiddelenmarkt: je vindt het in chips, brood, gebak, snoepjes, soepen… overal! Een goede reden waarom poedermelk op plantaardige basis nodig is.

Waarom haver?

We hebben bewust gekozen om onze topping en cacaomix op basis van haver te ontwikkelen. Na veel onderzoek ontdekten we dit de voorkeurssmaak heeft als men een plantaardig alternatief voor melk kiest. Onze glutenvrije haver is oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland.

Zijn jullie producten biologisch?

Nee, onze producten zijn niet biologisch.

Zijn jullie producten lactosevrij?

Onze producten zijn lactosevrij. Alhoewel de producten plantaardig zijn, is er een kans op kruisbesmetting met melk bij onze fabrikant en staat de vermelding ‘wordt verpakt in een fabriek waar melkeiwitten worden verwerkt’ op onze verpakking.

Zijn jullie producten glutenvrij?

Onze producten zijn glutenvrij. Alle gebruikte ingrediënten bevatten geen gluten. Voor zowel de topping als de cacaomix wordt glutenvrij haver gebruikt.

Moeten er voor melk ook dieren sterven?

Zoals ieder zoogdier produceren koeien alleen melk na een zwangerschap. Om ervoor te zorgen dat de koe voldoende melk blijft aanmaken, wordt ze jaarlijks kunstmatig zwanger gemaakt. Na een dracht van 9 maanden wordt haar kalfje bijna onmiddellijk na de geboorte weggenomen zodat haar melk uitsluitend voor menselijke consumptie kan gebruikt worden. De kalfjes krijgen kunstmelk te drinken. De vrouwelijke kalfjes worden net als hun moeder ingezet in de melkproductie. De stiertjes worden als ‘bijproduct’ van de melkindustrie vetgemest en geslacht.

Een koe krijgt haar eerste kalf als ze ongeveer 2 jaar oud is. Vervolgens krijgt ze ieder jaar een kalf om de melkproductie op gang te houden. Koeien die dit hoge tempo niet kunnen bijhouden worden ‘slijters’ genoemd en worden op de leeftijd van 3 of 4 jaar geslacht. Een gemiddelde melkkoe wordt tegenwoordig 6 jaar oud terwijl dit vroeger tien jaar was. Een koe kan in natuurlijke omstandigheden twintig jaar oud worden.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Return to top of page